Despre comunicare …

… de comunicare ne ‘lovim’ mereu, atat in plan personal, cat si profesional. In jurul meu aud frecvent spunandu-se: “nu stiu sa comunice” sau “nu isi spun tot ceea ce trebuie sa isi spuna” etc.

Ce ar trebui sa contina un mesaj complet: observatii, ganduri, emotii si nevoi.

Observatiile se refera la acele informatii brute pe care simturile ti le ofera in fiecare moment. Se refera la fapte: ce ai vazut, ce ai auzit, ce ai gandit etc.

Gandurile = credinte, opinii, teorii, judecati. Incercari de a descoperi mersul lumii. Reusite sau ratate, stralucite sau jalnice … ganduri …

Emotiile sau procesele afective. Se refera la raspunsul interior la individului la interactiunea cu lumea. Iubirea, bucuria, extazul, teama, multumirea, regretul, dispretul, umilinta, incantarea, surpriza, razbunarea, calmul, neincrederea, indoiala, spaima, mirarea, socul, disperarea, aversiunea, simpatia, deznadejdea, compasiunea, furia, resentimentul, speranta, uimirea, dezorientarea, acceptarea, ostilitatea, consternarea, vinovatia, euforia, panica, deprimarea, atractia, rusinea, frica, tensiunea, adoratia, marginalizarea, increderea, sila, exasperarea, sfidarea, bunavointa, tradarea, ingrijorarea, eliberarea etc. Emotiile sunt raspunsuri spontane ale organismului la interactiunea cu mediul.

Nevoile se refera la etajul motivational al psihicului responsabil pentru declansarea, orientarea si sustinerea energetica a comportamentului. Asa cum nimeni nu stie exact ce gandesti sau ce simti, nu stie nici ce doresti sau ce iti trebuie. Tu esti cea mai inalta autoritate in ceea ce te priveste. Nu te astepta ca cei din jur sa ghiceasca sau sa-ti citeasca nevoile. Cel mai simplu este sa le comunici tu. Ai dreptul sa-ti exprimi nevoile. Ai dreptul sa ceri! Cand iti exprimi o nevoie, o poti face fara sa tipi, fara sa urli. “Cere si ti se va da!” Poti cere orice, dar nu poti pretinde nimic.

Fragmentele de mai sus le-am citit in cartea “Abilitati de comunicare” a lui Adrian Nuta. Va recomanda sa rasfoiti cartea pentru a afla cum sa comunicati mai bine, cum sa va exprimati clar si astfel sa cresteti in relatiile cu ceilalti, atat in relatia de cuplu, cat si in relatiile profesionale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s