Un fruct bun la toate

Stiti la ce fruct ma refer? Poate fi folosit ca medicament, detergent, dezinfectant si preparat cosmetic. Un fruct de dimensiuni medii asigura unui adult circa jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C (doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adultii sanatosi este de cca 100 mg). Fructul este raspandint in Argentina, Italia, Mexic, Spania, dar si in unele regiuni ale Africii si Asiei. Ii prieste clima calda, motiv pentru care s-a aclimatizat foarte bine in regiunea mediteraneana.

V-ati dat seama la ce anume ma refer? Este vorba despre lamaie. Ea indeplineste toate cele de mai sus. Cu totii cunoastem diverse intrebuintari ale acestui fruct: o felie de lamaie si ceaiul este mai aromat, o limonada rece ne racoreste in zilele toride de vara, putina lamaie da un alt gust prajiturilor etc. Este folosit in bucatariile din lumea intreaga pentru a pregati diverse preparate. Insa cati dintre voi ati folosit lamaia pentru scoaterea petelor, indepartarea mirosurilor sau ca si dezinfectant? Se spune ca o jumatate de lamaie tinuta in frigider sau in masina de spalat vase inlatura mirosurile neplacute si da un aer de prospetime. Sucul de lamaie amestecat cu bicarbonat de sodiu inlatura petele.

Avantajul este ca acest fruct poate fi gasit cu usurinta peste tot in lume si in toate anotimpurile. In functie de soi si de locul in care creste, un lamai poate produce la maturitate intre 200 si 1500 de fructe pe an. Deci, trebuie doar sa il achizitionam si sa il folosim :).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s