Theresienstadt …

… sau Orasul Terezei, cunoscut azi sub numele de Terezin, ascunde multa suferinta intre zidurile sale. Orasul se afla la jumatatea distantei dintre Praga si Dresda si este cunoscut datorita fortaretei intinse, cu metereze masive.

Orasul a fost ridicat la porunca lui Iosif al II-lea, rege al Germaniei si imparat al Sfantului Imperiu Roman. Orasul a fost ridicat in onoarea mamei sale, imparateasa Maria Tereza. Constructia a fost terminata in 1784, fiind cea mai mare fortareata din Imperiul Habsburgic la acea data. In apropierea principalei fortarete s-a construit una mai mica, cu rol de inchisoare militara. Pe la inceputului secolului al XIX-lea aici au fost inchisi dusmanii politici ai Imperiului Austriac. Dupa mai bine de 100 de ani, intre detinuti aveau sa se numere si tinerii implicati in asasinarea lui Franz Ferdinand la Sarajevo, in 1914. Gavrilo Princip, asasinul propiu-zis, si-a gasit sfarsitul in aceasta inchisoare in timp ce Primul Razboi Mondial inca facea ravagii.

Ceea ce se cunoaste probabil de putini dintre noi este faptul ca fortareata a fost teatrul unor atrocitati cumplite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In aceasta perioada, nazistii au inceput sa ii duca pe evrei in fortareata principala. Ei au transformat orasul intr-un ghetou, pretinzand ca segregarea rasiala era necesara pentru a se evita conflictele dintre evrei si celelalte nationalitati. Desi Theresienstadt era prezentat publicului drept centru balnear rezervat doar evreilor, nazistii planuiaude fapt distrugerea totala a acestora. Intre anii 1944-1945, reprezentanti ai Crucii Rosii Internationale au fost invitati sa inspecteze principala fortareata pentru a vedea cu ochii lor ce se intampla acolo. Inainte de sosirea delegatiei, nazistii au muncit din greu pentru a infrumuseta fortareata. Numerele strazilor au fost schimbate in nume. Au fost create o banca, o gradinita si magazine fictive. In mijlocului ghetoului s-a creat chiar si o cafenea. Fatadele cladirilor au fost renovate, s-au amenajat spatii verzi si s-a construit chiar si un pavilion in care se canta muzica de promenada. Astfel, doua delegatii ale Crucii Rosii au fost induse in eroare, acestea raportand ca Theresienstadt este un oras evreiesc obisnuit, cu locuitori care se bucura de o buna ingrijire. Insa totul a revenit la’ normal’ dupa plecarea celor doua delegatii: suferinta, infometare si moarte … ce dureros!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s