Incalzirea globala si Summit-urile pentru clima

… in ultimii ani, cred ca majoritatea dintre noi am realizat ca anotimpurile s-au modificat, vremurile nu mai sunt aceleasi ca atunci cand eram copii. Probabil ca unii dintre noi nu suntem inca suficient de constienti de schimbarile climatice care au loc, insa acestea ne influenteaza si ne afecteaza pe toti.

In opinia unor oameni de stiinta, planeta noastra este bolnava: are febra. Cum s-a ajuns aici? Poate fi indreptata situatia? Are omul capacitatea de a solutiona problema incalzirii globale?

Din pacate, activitatea umana este cea care ne-a adus in situatia in care suntem, incepand cu revolutia industriala si cu folosirea pe scara tot mai larga a combustibililor fosili. O alta cauza o constituie defrisarile necontrolate. Padurile sunt plamanii planetei, copacii absorbind unele gaze cu efect de sera* care provoaca incalzirea globala. Din pacate, calatorind prin Romania ne dam seama ca padurile care acopereau zone intinse pur si simplu nu mai exista. Si asta s-a intamplat in multe zone ale lumii. Nu inteleg insa de ce multi se mira ca apar alunecarile de teren, ca creste gradul de poluare etc. Pacat ca nu se intreaba inainte ce si cum ar trebui sa faca pentru a nu distruge aceasta planeta si pentru a lasa o mostenire frumoasa si generatiilor viitoare.

In incercarea de a solutiona problemele existente, liderii politici ai lumii au organizat summituri privind schimbarile climatice:

1. Protocolul de la Kyoto a fost adoptat in 1997. Acesta este un acord care priveste emisiile de dioxid de carbon. Tarile semnatare (tarile UE si inca 37 de state industrializate) s-au angajat sa reduca cu 5% emisiile fata de nivelurile din 1990 pe o perioada de 5 ani (2008-2012). Insa, tari precum USA (raspunzatoare de ~40% din totalul emisiilor de dioxid de carbon), China si India nu s-au obligat sa respecte limite concrete in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera => un rezultat care lasa de dorit.

2. Summitul de la Copenhaga (COP15) a venit sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto si vroia sa  stabileasca obiective clare pentru perioada post 2012. COP15 trebuia sa rezolve urmatoarele chestiuni: stabilirea unui cadru legal referitor la emisiile de gaze cu efect de sera care trebuia respectat de toate cele 192 de tari participante, finantarea unei politici de durata privind schimbarile climatice si gasirea unui model de monitorizare a emisiilor unanim acceptat. La finalul conferintei, rezultatul a fost ca ramane la latitudinea fiecarei tari semnatare daca acest acord va fi sau nu va fi pus in aplicare.

Deci, unde suntem din acest punct de vedere? As spune doar la stadiul de vorbe in vant … totul este manipulat politic in timp ce planeta continua sa fiarba.

Putem asemana incalzirea globala cu un uragan. Meteorologii pot masura intensitatea unui uragan si prevedea posibila lui traiectorie cu destul de multa exactitate. Aceasta informatie este utila celor care se afla in calea lui, insa nimeni nu poate sa il opreasca.

Haideti sa facem fiecare cate putin pentru a proteja ceea ce avem. Sa nu uitam ca planeta Pamant este casa noastra, a tuturor. Sa o facem mai frumoasa si locuibila si pentru generatiile viitoare.

* Gazele cu efect de sera sunt compusi gazosi ai atmosferei care absorb radiatiile emise la suprafata pamantului. Multe dintre gazele degajate in atmosfera in urma proceselor industriale moderne sunt gaze cu efect de sera.  Gazele cu efect de sera includ dioxidul de carbon, clorofluorocarburile, metanul si oxidul de azot. Peste 25 de miliarde de tone de CO2 sunt eliberate in atmosfera in fiecare an. Impactul gazelor cu efect de sera poate sa fie minimalizat daca se fac studii de caz bine documentate inainte de inceperea unei activitati industriale.

@ prin padure

@ prin padure

@ asa da

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s