Tingatinga

Stiti ce este tingatinga? Pana acum cateva zile eu nu stiam … deci va impartasesc si voua pe scurt ceea ce am aflat …

Daniel Augusta, Directorul Tingatinga Arts Cooperative Society spune ca “tingatinga ne ajuta sa vedem lumea prin ochii copilului din noi: amuzanta, fericita si plina de culoare.” Cred ca nici unui dintre noi nu ar trebui sa uite de copilul care locuieste in sufletul nostru.

Leaganul acestui gen de arta este in Africa, Tanzania. Stilul tingatinga poarta numele celui care i-a dat viata, Edward Said Tingatinga, nascut in 1932 in sudul Tanzaniei. Dupa ce s-a mutat la Dar es Salaam, capitala Tanzaniei, Edward a gasit timp pentru a-si transpune amintirile din copilarie intr-un stil propriu. Neavand bani pentru vopsele, pigmenti si pensule speciale, Edward a folosit materiale care le-a gasit la raionul de menaj (vopsea emailata pentru biciclete) si fierarie (placi de metal sau lemn in loc de panza) din oras. Stilul folosit de Edward era unul simplu: una sau doua culori pentru fundal, dupa care picta un singur obiect, un animal african viu colorat, putin stilizat.

Arta tingatinga se bazeaza pe folosirea culorilor puternice si pe reprezentarea unor figuri simplificate, dar cu contururi bine definite. Sursele de inspiratie pentru aceasta arta sunt fauna si flora Africii, sub toate formele lor. O imagine de fundal des intalnita este Kilimanjaro, cel mai inalt munte al Africii, aflat in NE Tanzaniei.

Arta contemporana incearca sa surprinda viata si cultura locuitorilor din Africa: o zi intr-o piata aglomerata, o vizita la un spital sau pur si simplu viata cotidiana a satului. De-a lungul timpului, stilul a evoluat, devenind mai elaborat si infatisand mai multe figuri intr-o singura lucrare.

Sper ca am reusit sa va conving ca atunci cand veti vizita Tanzania  sa va luati ca si suvenir un tablou pictat dupa stilul tingatinga, o arta care iti aduce zambetul pe buze si o lucrare care va va aminti mereu de acele locuri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s