Cum pot tatii sa ramana aproape de copiii lor?

… este titlul unui articol pe care l-am citit zilele acestea si care mi s-a parut interesant. Inainte de a-l citi, m-am intrebat de ce nu este si mama inclusa in aceasta ecuatie? De ce nu se vorbeste generic despre relatia dintre parinti si copii? Unul dintre motive este faptul ca in multe familii tatii sunt cei care aduc cea mai mare parte a venitului familiei, motiv pentru care de-a lungul unei zile sunt departe de casa. In urma unui studiu efectuat recent in Franta  s-a ajuns la concluzia ca tatii din aceasta tara petrec mai putin de 12 minute pe zi cu copiii lor. Un alt motiv este exemplul pe care tatii l-au primit in momentul in care au fost copii – isi vedeau rar tatal sau au avut o relatie distanta cu tatal lor. Un alt motiv este cultura din care provin. In unele culturi se considera ca rolul cresterii copilului este al mamei. Voi ce parere aveti – doar sotia ar trebui sa fie implicata? In alte culturi se considera ca tatii trebuie sa fie mereu autoritari si severi. Iata cateva motive care ii indeparteaza pe unii tati de copiii lor, facandu-i, zic eu, sa piarda niste momente atat de frumoase din viata acestora. Iar aceste momente nu se mai intorc niciodata …

“Tati, de unde stii atatea lucruri?” – tatilor, ati fost luati prin surprindere cu aceasta intrebare de catre copilul vostru? Sunt sigura ca majoritatea v-ati simti mandri! sau “Uite, tati, uite!” – a exclamat copilul vostru in momentul in care a invatat sa faca ceva nou si astepta aprobarea voastra ca si capi ai familiei…

Consolidati-va relatia cu copilul vostru inca de cand este mic si are dorinta de a imita tot ceea ce faceti voi, cei care sunteti langa el. De exemplu, copiii pot sa fie inclusi in activitatile gospodariei. Chiar daca uneori treburile vor fi facute intr-un timp mai indelungat, faptul ca petreceti timp impreuna este cu siguranta mai important. De asemenea, copilul va invata sa aiba o atitudine buna fata de munca. Este si un bun moment de a comunica si de a va instrui copilul.

Sa nu uitam insa ca fiecare micut are nevoie si de joaca. Joaca nu este doar o ocazie de a petrece clipe placute impreuna. Cercetarile arata ca atunci cand tatii se joaca cu copiii lor, acestia devin mai intreprinzatori si mai indrazneti, mai comunicativi. Este un bun moment de a-i arata copilului cum poate sa arate afectiune, atat prin cuvinte, cat si prin fapte. Un alt moment care merita valorificat este inainte de culcare, citindu-i o poveste si ascultandu-i in timp ce va vorbesc despre bucuriile sau problemele lor.

Descoperiti daca aveti pasiuni comune cu copiii vostri sau daca nu va place sa faceti aceleasi lucruri, poate ar trebui sa lasati deoparte propriile preferinte. Astfel, copiii vor simti ca vreti sa va apropiati de ei si vor fi mai increzatori sa va vorbeasca, mai deschisi.

La fel cum un copil are nevoie de disciplinare, de joaca, el are nevoie si de aprobarea voastra. Face-ti-l sa aiba incredere in sine dandu-i responsabilitati si laudandu-l pe urma pentru eforturile depuse de a duce treaba la bun sfarsit. Lasa-ti-l sa se descurce singur si pe urma apreciati ceea ce a facut.

Ce faceti insa daca ritmul copilului este mai lent decat v-ati asteptat? Sau daca obiectivele lui sunt diferite de ceea ce ati alege voi pentru el? Poate ca ar trebui sa va reevaluati asteptarile. Copiii trebuie ajutati sa isi fixeze obiective pe care le pot atinge, insa acestea trebuie sa fie obliectivele lor, si nu ale parintilor. Daca il asculti pe copilul tau cand isi exprima parerea, daca il lauzi pentru ce face bine si daca il incurajezi sa treaca peste esecuri, il vei ajuta sa isi atinga obiectivele.

Consolidati-va relatia cu copiii vostri si acestia va vor ramane aproape :)!

Streetphotography by Ioana M.

Streetphotography by Ioana M.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s