Domesday Book – un recensamant care a intrat in istorie

Wilhelm, duce de Normandia, a cucerit Anglia in 1066. Nouasprezece ani mai tarziu el porunceste efectuarea unui recensamant al noului sau regat, in urma caruia a luat fiinta un registru cadastral, cunoscut in istorie sub numele de Domesday Book.

Motivele pentru care Wilhelm a luat decizia intocmirii acestui recensamant au fost: strangerea de fonduri pentru a-si plati armata si rezolvarea disputelor legate de titlurile de proprietate. Odata rezolvate aceste chestiuni, locuitorii din Normandia si din alte regiuni ale Frantei puteau sa se stabileasca in Anglia, suprematia normanda devenind astfel incontestabila.

Domesday Book este alcatuita din doua volume scrise pe pergament, in latina [ Great Domesday (413 pagini) si Little Domesday (475 pagini). De-a lungul timpului documentul a fost pastrat in diferite locuri, iar in prezent se afla la Arhivele Nationale ale Regatului Unit. In 1986, cu ocazia celei de a 900-a aniversari, registrul a fost legat din nou ajungand sa numere 5 volume. O traducere revizuita in engleza a textului lui este pusa la dispozitia eruditilor si a istoricilor. BBC-ul l-a numit “piatra de temelie a arhivelor nationale, document … valabil si azi in ce priveste titlurile de proprietate”. Cartea ramane o sursa valoroasa de informatii care au pus bazele dezvoltarii natiunii engleze.

Recensamantul efectuat in aceste ultime zile in Romania oare ce baze va pune?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s