Cascada Murchison

… un colt unic al peisajului Ugandei. Cascada reprezinta unul dintre punctele de atractie principale ale Parcului National Kabalega (suprafata = 3841 km patrati, peste 70 de specii de mamifere si peste 450 de specii de pasari). Situat in nord-vestul Ugandei, parcul a fost infiintat in 1952. Baker, care a vizitat cascada in 1860 o descrie in cartea sa The Albert N’yanza astfel: “Apele cascadei erau de un alb orbitor, ca de nea, contrastand superb cu stancile de granit ce o strajuiau. Prin delicatea lor, palmierii tropicali si bananierii salbatici desavarseau frumusetea peisajului. Era cea mai impresionanta cascada a Nilului.” Baker a numit cascada Murchison, dupa numele presedintelui de atunci al Societatii Regale de Geografie, aceasta fiind insa cunoscuta si sub numele de cascada Kabarega sau Kabalega.

De la izvoare si pana la varsarea in Marea Mediterana, Nilul parcurge o distanta de 6400 km, iar unii socotesc cascada cel mai spectaculos punct al fluviului. Este adevarat ca aceasta nu are inaltimea cascadei Angel din America de Sud, nici debitul cascadei Victoria din Africa sau al Niagarei din America de Nord, insa ramane totusi in amintirea celor care o vad prin spendoarea si forta ei. Cel mai bun loc pentru a o admira, dupa parerea unora, este de sus. De aici, se poate observa fluviul lat de 49 m cum se inghesuie spre o deschizatura de vreo sase metri si apoi se pravaleste 40 m. Privelistea apelor ce se pravalesc spre adancuri nu poate si fi data usor uitarii…

Inca un loc de notat pe harta si de vizitat … de stat si ascultat sunetul apei care cade peste stancile din adancurile fluviului … nice to hear :).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s