Povestea plutei … sau drumul din copac in sticla

Pluta este scoarta stejarului de pluta. Ceea ce este impresionant este ca aceasta scoarta, care este utilizata in mai multe domenii (motoare, mingi de baseball, manere de undita si chiar in industria navelor spatiale),  poate fi folosita fara a dobori / deteriora copacii.

Pluta este o scoarta usoara, rezistenta la fos si elastica. Stejarul de pluta isi produce incontinuu scoarta. Daca nu este recoltata, aceasta poate ajunge la grosimi de pana la 25 cm, invelis care ocroteste copacul de caldura, frig si chiar de incendii. Daca este recoltata, scoarta stejarului de pluta se reface in aproximativ 9-10 ani.

Productia in scop comercial a plutei provine din zona mediteraneana, habitatul natural al arborelui, Portugalia fiind tara care asigura aproximativ 55% din productia mondiala. O padure bine ingrijita de stejari de pluta demonstreaza ca oamenii pot trai in armonie cu natura, folosindu-i resursele, insa fara a o distruge! Padurile de stejar de pluta ofera un habitat potrivit pentru anumite specii de animale pe cale de disparitie, precum acvila de camp, vulturul plesuv brun, barza neagra si rasul iberic.

Cel mai cunoscut mod de intrebuintare al plutei este dopul. Care este dopul ideal? Dupa spusele dnei Miguel Elena, director al Institutului pentru Pluta, Lemn si Carbune – Extremadura (Spania), dopurile de cea mai buna calitate se obtin din scoarta stejarilor cu o varsta mai mare de 50 ani. Prima recolta a scoartei stejarului se poate face la 25 de ani de la plantarea ghindei. Hmm … este o industrie in care trebuie sa investesti multa rabdare inainte de a obtine profit.Varsta medie a stejarilor de pluta este de aproximativ 200 de ani, acestia fiind decojiti o data la 9 ani. Un stejar de pluta de calitate, iar nastere de la o ghinda de calitate buna … pana la urma totul se reduce la seminte :, mici detalii care fac diferenta.

Deci, data viitoare cand veti desface dopul de pluta al unei sticle de vin bun :), opriti-va o clipa si ganditi-va la povestea lui. Tineti in mana un produs biodegradabil si regenerabil. Stejarul de pluta … un copac unic!

Une soiree tranquille, de la bonne musique, un bon vin … peut etre une soiree parfaite en deux …

 

Advertisements

4 thoughts on “Povestea plutei … sau drumul din copac in sticla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s