Mainile … mai mult decat simple accesorii de manipulat

Corpul uman … un minunat dar. In randurile de mai jos veti gasi cate detalii despre maini si ceea ce pot ele sa ne ofere …

Mainile noastre sunt adevarate instrumente ce se definesc prin frumusete si precizie. Cu ajutorul lor, putem sa pictam, sa cantam la un instrument (si in minte imi vine pianul), sa introducem ata in ac, dar si sa taiem lemne cu ajutorul toporului. Mainile sunt bogate in terminatii nervoase. Chiar si printr-o usoara atingere ne putem da seama daca o anumita suprafata este blana, hartie, piele, metal, apa sau lemn. Mainile nu sunt simple unelte cu care manipulam lucrurile. De altfel, ele sunt si o sursa de informatii despre lumea inconjuratoare, dar sunt si un mijloc prin care ne exprimam caldura sufleteasca si bineinteles iubirea.

Cele 2 maini sunt alcatuite din peste 50 de oase, adica aproximativ un sfert din totalitatea oaselor corpului uman. Maiestria cu care sunt imbinate partile mainii – oasele, articulatiile si ligamentele – confera acestui organ o extraordinara flexibilitate.

Mana este dotata cu un police (deget opozabil) fixat printr-o articulatie selara, o structura ingenioasa alcatuita din doua suprafete in forma de sa, asezate in unghi drept una fata de cealalta. Policele este extrem de flexibil si de puternic.

Mana este controlata de 3 grupe de muschi. Extensorii si flexorii, cele doua grupe mai puternice, sunt fixate in antebrat si actioneaza degetele prin intermediul tendoanelor. Daca acesti muschi ar fi localizati in mana, ea ar avea un aspect butucanos si si-ar pierde din precizie. A treia grupa de muschi se afla la nivelul mainii si rolul lor este de a da precizie in miscare.

Degetele sunt senzori vii, varful lor avand 2500 de receptori pe centimetru patrat. Receptorii sunt variati, fiecare tip avand propria functie, astfel incat putem simti textura, temperatura, umezeala, vibratia, presiunea, durerea si, cel mai frumos sentiment, iubirea. Pe buna dreptate, putem spune ca degetele reprezinta cei mai sensibili senzori de atingere din cati se cunosc.

Deci, sa apreciem si sa avem grija de maine noastre si sa ne bucuram de darul lor!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s