Putina sare … de la Potaissa

Depresiunea colinara a Transilvaniei a luat nastere datorita eforturilor de cutare si ridicare ale Carpatilor. Invadata de apele marii, ea a fost indelung sedimentata, astfel ca la inceputul Cuaternarului intreaga depresiune transilvana a devenit uscat. In ultima faza a formarii sale, pe trei laturi ale depresiunii, s-a pus in evidenta o fasie de cute diapire, cu strate ridicate pana la verticala, aducand din adanc samburi de sare.

Zacamantul de sare de la Turda se intinde pe o suprafata de aproximativ 45 km patrati. Sarea de la Turda este o roca monominerala compusa in proportie de 99% din halit (NaCl). Exploatarea sistematica a zacamantului incepe in perioada ocupatiei romane in Dacia. Exploatarile romane la zi, aveau forma dreptunghiulara, in cariera cu trepte rasturnate. Camerele de exploatare aveau forma piramidala, erau situate una langa alta si despartite intre ele printr-o impletitura de nuiele. Cand camerele atingeau adancimi cuprinse intre 17 si 34 m exploatarea era abandonata, urmand ca ea sa fie continuata pe o noua locatie. Acest sistem de exploatare asigura, pe langa cheltuieli reduse si o extractie masiva a sarii.

Salina de la Turda incepe sa decada dupa 1840 datorita concurentei tot mai puternice a salinei de la Ocna Mures, ajungand sa indeplineasca rolul unei rezerve a acesteia din urma. Dupa 1918 declinul activitatii din salina Turda se accentueaza culminand cu inchiderea acesteia in 1932. In aceste ocne sarea s-a extras manual, cu tarnacoape, ciocane, dalti si pene de otel.

Salina este deschisa publicului incepand cu anul 1992, capatand statutul de obiectiv turistic. Astazi reprezinta un adevarat muzeu de istorie al mineritului in sare si un loc unde atat cei mici, cat si cei mari pot petrece cateva ore placute.

Iti multumesc frumos!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stalactitele de sare s-au format datorita infiltratiilor de apa, viteza de crestere a acestor fiind de aproximativ 2 cm/an. Cand ajung la o lungime de aproximativ 3 m acestea se rup din cauza greutatii proprii.

Informatii utile:

Salina Turda, str. Salinelor 54B, Turda; tel/fax: 0264.311.690 – deschisa in fiecare zi (orarul de vizitare este diferit insa in functie de sezon)

Temperatura in salina: 10-12 grade Celsius

Microclimatul salinei este favorabil pentru tratarea afectiunilor aparatului respirator.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s