Viermele de castel de nisip

Viermele de castel de nisip este un vierme marin care isi construieste casa tubulara subacvativa din particule de nisip si de cochilie. Fiecare particula este fixata de urmatoare cu un strat subtire de lipici secretat de o glanda aflata in toracele viermelui. Lipiciul este superior adezivilor sintetici folositi in prezent. El contine un set unic de proteine care, atunci cand sunt combinate, determina intarirea rapida a lipiciului in apa. Viermele a fost numit pe buna dreptate „mester-zidar“.

Cercetatorii au produs versiuni sintetice ale acestui lipici care sunt chiar mai puternice decat cel natural. Adezivul care va fi folosit in salile de operatie trebuie sa fie biodegradabil, pentru a se putea dizolva dupa ce oasele s-au sudat. Daca se va dovedi eficient in cazul oamenilor, acest adeziv va insemna o realizare exceptionala in lumea medicala. In momentul de fata,  chirurgii fixeaza oasele fracturate cu ajutorul suruburilor, al cuielor, al placutelor si al tijelor, dar ele sunt greu de folosit in cazul fragmentelor de os mai
mici. Mult timp, cercetatorii nu au reusit sa produca un adeziv care sa se intareasca in mediul umed din interiorul corpului omenesc. Recent insa, ei au gasit o posibila solutie, studiind viermele de castel de nisip.

Avem atat de multe de invatat de la creatia care ne inconjoara!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s