Aveti nevoie de mai mult timp?

Aproape pretutideni in lume, oamenii se vad nevoiti sa faca ce trebuie facut, iar aceasta s-ar putea sa nu aiba nici o legatura cu ce este cu adevarat important pentru ei, ci mai degraba cu satisfacerea unor cerinte de moment. Oamenii ajung sa aiba sentimentul ca nu detin controlul asupra timpului lor sau chiar ca viata trece pe langa ei fara sa se bucure de ea.

De multe ori ne spunem ca situatia este temporara, ca in cele din urma ritmul vietii nu va mai fi atat de alert si ca vom avea timp sa ne concentram asupra a ceea ce este cu adevarat important pentru noi: lucrurile care ne aduc satisfactii, atat noua, cat si celor din jurul nostru. Daca suntem insa realisti ne vom da seama ca ritmul vietii este departe de a incetini. Depinde insa de noi sa facem ceva pentru a ne “crea” mai mult timp. Trebuia sa invatam sa fim stapani pe timpul nostru – ” pentru orice lucru este un timp fixat”.

Un prim pas ar fi sa identificam care sunt lucrurile cu adevarat importante pentru noi. Putem incepe prin a ne stabili clar valorile: de pilda, familia, prieteniile, munca, instruirea, succesul, infatisarea, banii, fericirea, casnicia, sanatatea, religia etc. Ulterior, trebuie sa ne fixam obiectivele pe care dorim sa le realizam. Diferenta dintre valori si obiectice este ca valorile au un caracter permanent, in timp ce obiectivele odata atinse, pot fi considerate un capitol incheiat.

Dupa ce am stabilit care sunt obiectivele tinta, trebuie sa facem o lista a prioritatilor acestora – care sunt cele mai importante. … acum e momentul sa stabilim care sunt activitatile care ne pot ajuta sa ne atingem obiectivele.  Trebuie sa luam masuri practice ca sa gasim timp pentru lucrurile importante si astfel putem ajunge sa fim stapani pe timpul nostru si pe modul in care ne traim viata.

“A te zbenghui in apa nu inseamna a inota”, scrie Michael LeBoeuf in cartea sa Working Smart. In mod similar, a fi activ nu inseamna neaparat a realiza ceva cu adevarat valoros.

Treceti in revista ce ati facut saptamana trecuta. Pentru ce anume v-ati facut timp? Pentru ce activitati ati fost prea ocupati? Credeti ca trebuie sa va faceti mai mult timp pentru activitatile la care tineti?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s